Чому Бог дозволяє проблемам траплятися в нашому житті?

Чому Бог дозволяє проблемам траплятися в нашому житті?

Всі проблеми, які трапляються в нашому житті або знищують нас, або ми перемагаємо їх, – усе залежить від того, як ми відповідаємо на них. На жаль, більшість людей не можуть розпізнати у своєму житті, як Бог хоче використовувати наші труднощі для нашого добра у житті. Ці особи ставляться до вирішення проблем та подолання труднощів безглуздо і втікають від них, замість роздумувати над тим, яку користь труднощі можуть принести їм. Є п’ять причин, чому Бог може дозволити труднощам мати місце в нашому житті. 
 Бог дозволяє труднощам трапитися в нашому житті, щоб спрямувати нас на правдивий шлях!
Інколи Бог дозволяє, щоб труднощі траплялися в нашому житті, щоб дозволити нам рухатися у правильному напрямі. Труднощі часто вказують нам, що треба змінювати в нашому житті. Про це говорить книга Приповідок: «Синяки від побоїв то масть лікувальна на злого, та вдари нутру живота» (Пр. 20, 30). 
 Бог дозволяє траплятися труднощам у нашому житті, щоб випробувати нас. 
 Люди – наче чайні пакетики. Якщо ви хочете знати, що є всередині їх, то треба тільки покласти їх у гарячий окріп. Чи Бог випробовує нашу віру дозволяючи проблемам трапитися в нашому житті. Що проблеми говорять нам про нашу віру та нас самих: «Майте, брати мої, повну радість, коли впадаєте в усілякі випробовування, знаючи, що досвідчення вашої віри дає терпеливість. А терпеливість нехай має чин досконалий, щоб ви досконалі та бездоганні були, і недостачі ні в чому не мали» (Як.1, 2-4).
 Бог використовує наші труднощі, щоб виправляти нас! Деякі уроки людина може засвоїти лише завдяки болю і стражданням. Це схоже на дитину, якій батьки наказують не дотокатися до гарячої плитки, щоб застерегти дитину від опіків. Проте найкращим уроком для дитини буде тоді, коли вона сама доторкнеться до плитки і відчує біль. Інколи ми тільки зрозуміємо важливість дружби, любові, здоров’я, коли втратимо їх. «Добре мені, що я змучений був, щоб навчитися Твоїх постанов!» (Пс. 118, 71). 
 Бог дозволяє, щоб труднощі траплялися в нашому житті, щоб охоронити нас! 
 Труднощі можуть бути благословенням, щоб охоронити нас від ще більших проблем, якщо людина буде намагатися жити за заповідями, тоді Бог перемінить погану ситуацію нам на добро. Треба шукати Бога, а все інше нам додасться. «Ви задумували були на мене зло, та Бог задумав те на добре, щоб зробити, як вийшло сьогодні, щоб заховати при житті великий народ!» (Бут. 50, 20). 
 Бог дозволяє труднощам трапитися у нашому житті, щоб вдосконалити нас! 
 Кожна трудність, яка трапляється в нашому житті при нашому правильному сприймані дасть нам можливість вдосконалити нас! Усе залежить від того, як ми сприймаємо труднощі, якщо ми їх сприймаємо позитивно, щоб вдосконалитися завдяки їм, тоді усе це принесе нам велику користь. «І не тільки нею, але й хвалимося в утисках, знаючи, що утиски приносять терпеливість, а терпеливість досвід, а досвід надію, а надія не засоромить, бо любов Божа вилилася в наші серця Святим Духом, даним нам. Бо Христос, коли ми були ще недужі, своєї пори помер за нечестивих» (Рим. 5, 3-6). 
 Бог та Його Провидіння постійно діє у нашому житті, навіть тоді коли ми не зауважуємо цього!
Бог допускає нам випробовування: внутрішні та зовнішні негаразди, страждання тіла і душі, спокуси внутрішнього занедбання. Коли Марія загубила Ісуса у храмі, яких сердечних мук вона зазнала?! А чи можемо ми усвідомити тягар опікунства Йосифа, його переживання не справдити сподівань, покладених на нього як на голову Пресвятої Родини, гідно понести відповідальність за найбільший Божий Скарб?! Які муки серця! Життя – Голгофа: це факт. Яка причина? Чому саме хрест? Тому, що там Бог може пізнати нас, щоб нагородити; тому що там ми можемо пізнати самих себе; тому що там ми можемо зростати в чеснотах і спасати інших. Хрест є випробуванням, способом отримання справжнього знання про себе самого і вправлянням у повній залежності від Бога. Хрест – це насінина покори і справжнього милосердя, віри і святої надії. Через хрест ми зростаємо в кожній чесноті і спасаємося. Хрест зроблений так, щоб пасувати до плеча, яке буде його нести. Наше зростання в тягарі хреста буде рівним величині нагороди. Чим важчий хрест, тим сильнішим є усвідомлення Божої потреби в нас і конечності молитви. Хрест – визначальна міра сили або слабкості нашого милосердя!
 Несучи хрест, ми беремо участь у ділі спасіння. Христос дозволяє Своїм друзям і Матері, більш ніж комусь іншому, допомогти нести Його хреста. А чи усвідомлюємо ми, що випробування потрібні, щоб довести свою вартісність, щоб зростати і здобувати безліч потрібних ласк для інших? Світ ніколи не розумів та недооцінював значення хреста. А чи збагнули його ми цю істину? 
 Хрест – це вияв Божої Любові до нас! Не зосереджуймося на наших турботах. Це лише збільшить їх. Чуваймо й молімся, щоб не впасти у спокусу. Кого Бог любить, того Він випробовує, як добрий Батько дитину. Хрест є нашим найбільшим благословенням, бо він очищує і робить сильнішою, гарнішою і благороднішою нашу душу, щоб зробити її достойною Царства Небесного. Хрест – немов гострий різець у руках Божественного Скульптора, Який різьбить з нас чудовий мистецький витвір. Хрест вказує нам царську дорогу, яка провадить в Небеса до вічного вінця. Хрест дає можливість довести, що ми любимо Бога і з цієї любові допомагаємо Христові у великій праці задля спасіння людських душ. 
 Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і святе воскресіння Твоє славимо!