Дев'ятниця до св. Хосемарії Ескріви (про добру роботу)

Молитва до св. Хосемарії

О Боже, за заступництвом Пресвятої Діви Марії Ти обдарував численними благодатями святого Хосемарію, священика, обравши його своїм вірним знаряддям для заснування Opus Dei - дороги, що веде до святості через виконання професійних та щоденних християнських обов'язків.
Допоможи мені навчитися перетворювати кожну мить та подію мого життя на Любов до Тебе та на служіння Церкві, Папі та всім ближнім, у радості й простоті, освітлюючи земні шляхи світлом віри та любові.
За заступництвом святого Хосемарії даруй мені благодать, про яку я Тебе покірно прошу (назвіть свій   намір).
Амінь.
Молимося:  “Отче наш”,
“Богородице Діво…”/ “Радуйся Маріє”...
“Слава...”.
ОТЧЕ НАШ, що єси на небесах, нехай святиться ім'я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого. Амінь.
БОГОРОДИЦЕ ДІВО, радуйся, благодатна Маріє, Господь з тобою. Благословенна ти між жінками і благословенний плід лона твого, бо ти породила Христа Спаса, Ізбавителя душ наших.
РАДУЙСЯ МАРІЄ, надіє наша і допомога! Тобі були віддані всі скарби ласк, якими обдарував нас Твій Син, Ісус Христос. Про що попросиш Його як найулюбленіша Мати - отримаєш, чого запрагнеш - збудеться все згідно з Твоїм бажанням. Тому всі покоління шукають втіхи і спасіння в Твоєму материнському Серці. Кличемо з довір'ям: випроси нам ласки у Твого Сина. 
Амінь.

Перший день

Праця як дорога до святості
 Св. Хосемарія промовляє: МИ покликані щоразу повертатися до прикладу Ісуса, який жив у Назареті, працюючи теслею. У його руках ремесло, подібне до занять мільйонів людей у всьому світі, перетворилося на божественне завдання. Воно стало частиною нашого Відкуплення та шляхом до спасіння. Ваша щоденна зустріч із Богом відбувається там, де є ваші друзі, ваші бажання, ваша праця й ваша любов. Там ви кожного дня зустрічаєте Христа. Ми повинні шукати святості серед звичайних земних справ, у служінні Богові та всім людям. 
Намір у Пошуку роботи: Господи, провадь мене в моєму пошуку роботи і благослови мене, дозволь мені отримати чесну, гідну та стабільну роботу, а також допоможи мені бачити в ній дорогу до святості та служіння іншим, дорогу, де Отець завжди чекає на мене, закликаючи у кожній ситуації наслідувати Свого Сина, який працював теслею в Назареті. 
Намір щодо Доброї праці: Господи, допоможи мені бачити у моїй праці дорогу до святості та служіння іншим, дорогу, де Отець завжди чекає на мене, закликаючи у кожній ситуації наслідувати Свого Сина, який працював звичайним теслею в Назареті. 

Другий день

Робота, виконана з любові до Бога
Св. Хосемарія промовляє: Гідність праці ґрунтується на Любові. Великим привілеєм людини є те, що вона може любити і перевищити те, що є минувшим і уявне. Усе роби задля Любові. На цьому шляху немає дрібниць: усе - значеннєве і вагоме. Витривалість у випробуваннях задля Любові – це героїзм. Я наголошую: саме в простоті твого звичайного життя, в побутових дрібницях кожного дня ти маєш відкрити приховану від багатьох таємницю твого великого і нового, що є Любов’ю Всевишнього. 
Намір щодо Пошуку роботи: Господи, даруй мені ласку незабаром знайти роботу, щоб забезпечувати мою родину. Допоможи мені зрозуміти, що цінність будь-якої чесної праці є саме в любові, з якою ми її виконуємо, передусім, любові до Бога, якому я жертвую свою працю, та любов до ближнього, якому я хочу служити та бути корисним. 
Намір щодо Доброї праці: Господи, допоможи мені зрозуміти, що цінність будь-якої чесної праці є саме в любові, з якою ми її виконуємо, передусім любові до Бога, якому я жертвую свою працю, та любов до ближнього, якому я хочу служити та бути корисним 
Молитва до св. Хосемарії

Третій день

Упорядкованна та наполеглива праця
Св. Хосемарія промовляє:Яким же коротким є час нашого перебування у цьому світі! Для християнина ці слова часто бринять у глибині його серця як докір за упущення, нестачу великодушності, проте – і як постійне прагнення до справжньої відданості Богові. Таким коротким є наш час для любові, для жертви, для покути! Отже, для нас украй нерозумно витрачати його намарне, безвідповідально відмовившись від цього скарбу. Ми не повинні марнувати цей відведений нам проміжок світової історії, в якому перебуваємо, і який Бог довірив кожному з нас. Упорядковуючи своє життя, ти помножиш свій час , отже, стаєш здатним віддавати Богові належну хвалу, більше працюючи у служінні Йому.
Наполегливість у точному виконанні щохвилинних обов’язків. Ця праця, така непоміна, одноманітна і проста – є молитвою, вираженою в ділах, яка готує тебе до отримання благодаті іншої праці, омріяною тобою – великої та всеосяжної.
Намір щодо Пошуку роботи: Пречиста Діво Маріє, допоможи отримати стабільну та належну мені роботу, а коли з Божої ласки я працюватиму, навчи мене використовувати свій час , наче скарб, для мого вдосконалення у чесності порядку задля більш точної, старанної і наполегливої праці без зволікань та невпорядкованості. Допоможи мені діяти, дотримуючись добре розробленого плану так, щоб віддавати належне кожному з моїх обов’язків у духовному, родинному, професійному та суспільному житті.
Намір щодо Доброї праці:Пречисто Діво Маріє, навчи мене використовувати свій час, наче скарб, для вдосконалення у чесноті порядку задля більш точної, старанної і наполегливої праці без зволікань та невпорядкованості. Допоможи мені діяти, дотримуючись добре розробленого плану так, щоб віддавати належне кожному з моїх обов’зків у духовному, родинному, професійному та суспільному житті.
Молитва до св. Хосемарії 

Четвертий день

Добре виконана робота 
Св. Хосемарія промовляє: Не є гідною Бога жертвою та, що менша за рівень наших людських можливостей. Наша жертовна праця мусить бути бездоганною, вона має бути виконана старанно, навіть у найменших дрібницях. Богові не потрібні підробки! Як застерігає нас Святе Письмо: «Нічого, шо має якийсь ґандж не буде в догоду Богові- (Лев. 22:20). Тому праця кожного з нас, діяльність, що вимагає нашого часу та зусиль, повинна стати жертвою, гідною нашого Творця. Вона має бути operatorio Dei, справою Божою, зробленою для Бога: бездоганно виконаним завданням.Важливим є те, щоб ми любили Службу Божу і вчиняли її осередком нашого дня. Якщо ми братимемо активну участь у Службі Божій, то думатимемо про нашого Господа ввесь день, бажаючи перебувати завжди в Його присутності, готові працювати так, як Він працював, любити, як Він любив.
Намір щодо Пошуку роботи: Мати Божа, допоможи мені, щоб пошук роботи тривав недовго. Господи, коли я розпочну свою роботу, допоможи мені будь-що робити якомога досконаліше. Ніколи не дозволяй мені працювати недбало, але допоможи зрозуміти, що неналежно виконана праця не може бути освячена Господом через брак любові, яка єдина здатна перетворити будь-яку людську діяльність на приємну Богові. 
Намір щодо Доброї праці: Господи, допоможи мені працювати якомога досконаліше. Ніколи не дозволяй мені працювати недбало, але допоможи зрозуміти, що неналежно виконана робота не може бути освячена Господом через брак любові, яка єдина здатна перетворити будь-яку людську діяльність на приємну Богові. 
Молитва до св. Хосемарії

П'ятий день

Будь-яка чесна праця є достойною 
Св. Хосемарія промовляє: Настав час, щоб ми, християни, кричали з дахів, що праця є даром від Бога і що класифікувати людей, залежно від їх посади, вважаючи, що деякі роботи є шляхетнішими від інших, немає найменшого сенсу. Праця, всіляка праця, свідчить про гідність людини, про її володіння над всесвітом. Перед Богом жодна діяльність не є сама по собі великою чи малою. Будь-яка праця набуває тієі ціни Любові, з якою вона виконана. Старанно працюй, підставляй іншим плече. Проте професійні справи нехай мають належне їм місце. Адже вони часто тільки спосіб у досягненні мети. Не вважай їх найголовнішими чи цілком самодостатніми. 
Намір щодо Пошуку роботи: Господи, даруй мені ласку отримати роботу, яка потребувала б застосування всіх моїх професійних знань і навичок та водночас сприяла подальшому професійному розвитку. Але якщо знайдена робота виявиться нижчою від мого професійного рівня, допоможи мені не нехтувати нею, а продовжувати шукати більш придатне місце роботи і працювати з такою ж відповідальністю, як Ісус у Назареті. 
Намір щодо Доброї праці: Господи, якщо моя теперішня робота є нижчою за мій професійний рівень, допоможи мені не нехтувати нею, а продовжуючи шукати більш сприятливе місце роботи, працювати з такою ж відповідальністю, як Ісус в Назареті. 
Молитва до св. Хосемарії

Шостий день

Робота за Божої присутності –з чистими намірами
 Св. Хосемарія промовляє: Я прошу тебе ніколи не втрачати надприродного бачення. Звіряй свої наміри, як ото курс корабля керується зірками, так і ти йди за Марією. Тоді ти завжди будеш певний, що дійдеш до гавані. Християнине, ти маєш завжди носити з собою своє Розп'яття. Класти його на свій робочий стіл. Цілувати його перед відпочинком та після пробудження.  Нехай на твоєму робочому столі, у твоїй кімнаті у твоїй сумці буде образ Матері Божої. Дивись на нього на початку роботи, під час роботи і після її завершення. Запевняю, вона здобуде для тебе сили перетворювати твою працю на люблячу розмову з Богом. 
Намір щодо Пошуку роботи: Господи, допоможи мені знайти чесну й гідну роботу та відкрий очі моєї душі, аби бачити, що Ти завжди зі мною. Допоможи мені, бо не хочу втратити відчуття цієї дивовижної реальності у прагненні залишатися у Твоїй присутності в час роботи, використовуючи як мовчазне нагадування маленьке розп'яття або образ Матері Божої чи улюбленого Святого, розташовані так, щоб я міг (могла) часто їх бачити, при тому не привертаючи непотрібної уваги. 
Намір щодо Доброї праці: Господи, відкрий очі моєї душі, аби бачити, що Ти є завжди зі мною. Допоможи мені не втратити відчуття цієї дивовижної реальності у прагненні залишатися у Твоїй присутності в час роботи, використовуючи як мовчазне нагадування маленьке розп'яття або образ Матері Божої чи улюбленого Святого, розташовані так, щоб я міг (могла) часто їх бачити, не привертаючи при тому непотрібної уваги. 
Молитва до св. Хосемарії

Сьомий день

Удосконалення у чеснотах через роботу 
Св. Хосемарія промовляє: Все, у чому ми перебуваємо — навіть святість, є візерунком дрібних вчинків, які, залежно від чистоти наших намірів, можуть стати чи то зразком людського сподвижництва чи упадком нікчемності, мереживом чеснот чи павутинням гріха. Приступаючи до праці з метою освятити її, ми звертаємося до всіх можливих чеснот: мужності бути наполегливими у праці, долаючи труднощі, що завжди її супроводжують, без впадання у розпач: стриманості, щоб не виснажувати себе егоїзмом та марним потягом до комфорту: справедливості, щоб виконати повною мірою наші зобов'язання перед Богом, суспільством, родиною та колегами; розсудливості, щоб у кожному випадку знати, що робити, не гаючи часу в сумнівах... І все це. наголошую, задля Любові. Будь-яка професійна праця вимагає попереднього навчання та постійних зусиль, щоб удосконалювати нашу особистість та пристосовувати її до все нових і нових обставин. 
Намір щодо Пошуку роботи: Мати Божа, допоможи мені знайти роботу, якої я шукаю. Господи, допоможи мені, цілковито віддаючись новій праці, через неї плекати й розвивати християнські чесноти та зростати духовно. Допоможи мені бути терпеливим та чуйним до моїх керівників, колег та підлеглих. Навчи мене бути простим (-ою) та скромним (ою), уникати марнославства та самозакоханості. Отже, навчи мене робити все з чистим серцем. 
Намір щодо Доброї праці: Господи, допоможи мені через роботу, що я виконую, розвивати християнські чесноти та зростати духовно. Навчи мене бути терпеливим та чуйним до моїх керівників, колег та підлеглих. Допоможи залишатися простим (ою) та скромним (-ою), уникати марнославства та самозакоханості. Отже, навчи мене робити усе з чистим серцем. 
Молитва до св. Хосемарії

Восьмий день

Праця як служіння і допомога іншим 
Св. Хосемарія промовляє: Замислися також над тим, що, сумлінно та відповідально виконуючи свою щоденну роботу, ти не тільки забезпечуєш себе та свою родину фінансово, але також робиш свій безпосередній внесок у розвиток суспільства, полегшуєш тягарі інших та підтримуєш безліч локальних та міжнародних доброчинних проектів заради осіб та країн, що перебувають у більш складних умовах.  Закінчивши свою роботу, допоможи ближньому своєму з любові до Христа, так природно й тактовно, щоб він навіть не помітив, що ти робиш більше, ніж повинен. Саме таким личить бути Божому синові. 
 Намір щодо Пошуку роботи: Господи, даруй мені роботу, якої я шукаю з вірою. Всели в мою душу бажання зробити мою роботу не лише діяльністю, зосередженою на моїх власних інтересах, але відкритим та корисним для багатьох служінням, здійснюваним у впевненості, що це надасть нового вищого змісту та нової радості моєму життю. 
Намір щодо Доброї праці: Господи, всели в мою душу бажання зробити мою роботу не лише діяльністю, зосередженою на моїх власних інтересах, але служінням, відкритим та корисним для багатьох, здійснюваним у впевненості, що це надасть нового вищого змісту і нової радості моєму життю. 
Молитва до св. Хосемарії

Дев'ятий день

Апостольство через роботу
 Св. Хосемарія промовляє: Професійна праця — це також апостольство, можливість віддати себе іншим, щоб об'явити їм Христа та привести до Бога Отця. Просто живи своїм звичайним життям, працюй там, де ти працюєш, намагаючись сумлінно сповнювати належні тобі за твоїм становищем обов'язки, доводити до завершення усі свої професійні справи та вдосконалюватися щодня. Будь відданим, чуйним до інших та вимогливим до себе. Умертвляй свою плоть, але будь веселим. Це буде твоїм апостольством. І ти, свідомий своєї власної нікчемності, будеш вражений тим, що люди звертатимуться до тебе. Ти просто і природно говоритимеш з ними у родинному колі, в транспорті, на прогулянці — будь-де... Ти говоритимеш про прагнення, що вкорінені в глибині душі кожної людини, навіть тих, хто намагається їх не помічати, і твої співрозмовники почнуть розуміти ці прагнення краще, почавши серйозно шукати Бога. 
Намір щодо Пошуку роботи: Господи, за заступництвом Пречистої Діви Марії допоможи мені знайти таку роботу, де я зможу якнайкраще проявити свої здібності та продовжувати зростати професійно. Благослови мене бачити у своїй роботі широке поле для апостольства, маючи Хрещення як запоруку Бога, допомагати своїм колегам, друзям та знайомим відкривати чудо християнської віри. 
Намір щодо Доброї праці: Господи, допоможи мені бачити у своїй роботі широке поле для апостольства, маючи Хрещення як запоруку Бога, допомагати своїм колегам, друзям та знайомим відкривати чудо християнської віри. 
Молитва до св. Хосемарії
Джерело: {0}